Il Vesuvio

Stoječa

130 cm * 50 cm * 80 cm

Nerjaveče jeklo

25 mm steklene frnikole

Vijačno dvigalo - motorizirano in daljinsko upravljano

 

Poglej video

Dokončana v Decembru 2012. Po naročilu ljubitelja skulptur kotalečih kroglic iz Neaplja.

To je tematska skulptura, ki predstavlja neapeljski zaliv z vulkanom Vezuvom v ozadju (Il Vesuvio v Italijanščini). V preteklosti je imel vulkan veliko katastrofalnih izbruhov in je še vedno aktiven.

Okvir je iz  22 mm in 14 mm okroglih cevi ter 6 mm palic. Za proge, tirne distančnike in nosilce sem uporabil 3 mm palice. Panoramski prikaz neapeljskega zaliv z vulkanom Vezuvom v ozadju je narejen iz 5 mm palic. Vijačno dvigalo obrača 12 V, DC elektromotor prednjih brisalcev manjšega avtomobila. 12 V napajanje je povezano preko daljinskega PWM in se ga lahko daljinsko vklaplja / izklaplja in uravnava hitrost. Hitrost dvigala je nastavljiva od 8 do 36 obratov /minuto. Valovito dno je narejeno iz niklane pločevine.

Glavna značilnost skulpture je izbruh vulkana. Za ta namen so uporabljeni zbiralniki za 10 kroglic. En zbiralnik se izprazni ko je drugi napolnjen do polovice. Kroglice se nato kotalijo čez združevalnik prog, ki združi progi iz obeh zbiralnikov in nadaljujejo pot na skakalnico. Skakalnica je speljana v desni vrh vulkana iz katerega skočijo. To ponazarja izbruh vulkana, ki tudi v resnici bruha iz desnega vrha.

Druga zanimivost je kolo sreče s številkami od 1 do 90 in rog (paprika) za srečo, ki kaže na izbrano številko. Tudi lamele kolesa sreče imajo obliko roga za srečo. Italijani verjamejo, da rog prinaša srečo in varuje pred urokom.

Stranice okvirja in mere celotne skulpture so v zlatem razmerju. Na vrhu je tudi dvojna zlata spirala.

Valovita proga predstavlja morje v neapeljskem zalivu..

Vse kroglice se spustijo na valovito dno in z njega na progo in preden vstopijo v dvigalo, se kotalijo okoli celotnega dna.

Upočasnjevalec druge kroglice služi za upočasnitev druge kroglice pred vstopom v visoko spiralo. Če sta kroglici preveč skupaj, se lahko zgodi, da na spirali spodnja kroglica izpodrine zgornjo, ki nato izpade iz spirale.

Ostali elementi na skulpturi so:

4*kretnica, velika S proga, velika spirala, veliki potop, preskok proge, kroglice na progi, S proga, nihalo, zbiralnik dveh kroglic za dve progi, upočasnjevalec druge kroglice, dvojna spirala, visoka spirala, prekucna roka, plitva spirala z dvema vhodoma in trojni luping.